Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Ο Βασιλιάς της Soul, Otis Redding-(Sitting On) The Dock Of The Bay του Otis Redding ηχογραφηθηκε σαν σημερα το 1967


Το (Sitting On) The Dock Of The Bay του Otis Redding ηχογραφήθηκε σαν σήμερα το 1967, ο Otis δεν πρόλαβε να δει την κυκλοφορία του, σκοτώθηκε σε πτώση αεροπλάνου τρεις μέρες αργότερα 
Ο Βασιλιάς της Soul, Otis Redding
Αναφέρονται σε αυτόν ως το Βασιλιά της soul, εξαιτίας της συναισθηματικά φορτισμένης φωνής του. Η καριέρα του διήρκεσε λιγότερο από δεκαετία, λόγω του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος. Ήταν ένας τραγουδιστής με τέτοιο επιβλητικό ανάστημα που μέχρι και σήμερα θεωρείται ένας από τους θεμέλιους λίθους της soul, στην αγνή και πρωτότυπη εκδοχή της. Με λίγα λόγια το όνομα του Otis Redding είναι συνώνυμο με τον όρο soul.
Ο Redding γεννήθηκε σε μία μικρή πόλη ονόματι Dawson, στην Georgia. Στα πέντε του η οικογένειά του μετακόμισε στη Macon. Ξεκίνησε να τραγουδάει στη χορωδία της εκκλησίας και ως έφηβος διακρινόταν σε ένα show για ταλέντα στο Douglass Theatre για δεκαπέντε συνεχόμενες εβδομάδες. Ο συντοπίτης του Little Richard είναι η πρώτη του επιρροή. Σε μία δήλωσή του ο Redding αναφέρεται σε αυτόν λέγοντας, “Αν δεν υπήρχε ο Little Richard, δε θα βρισκόμουν εδώ. Μπήκα στο χώρο της μουσικής εξαιτίας του – είναι ο εμπνευστής μου. Συνήθιζα να τραγουδάω σαν αυτόν, κυρίως τα Rock ‘n’ Roll κομμάτια του”.
Όπως σημειώνει και ο Bob Rolontz στο δίσκο του καλλιτέχνη στην Atlantic, το 1966  ”Otis Blue – Otis Redding Sings Soul”, ‘Σε όλες τις πετυχημένες πορείες, υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι την κορυφή, έτσι έγινε και με τον Otis Redding”.
Ο Redding ξεκινάει κάνοντας τα φωνητικά στον Johnny Jenkins and the Pinetoppers, ένα συγκρότημα που καθιερώθηκε μεταξύ των κολλεγίων και των πανεπιστημίων του Νότου. Ένας από τους πρώτους του δίσκους με το συγκρότημα με τίτλο “Love Twist”, έκανε αίσθηση σε τοπικό επίπεδο. Αρκετό καιρό μετά και όντας ακόμη μέλος του group, ηχογράφησε το “These Arms Of Mine”, η πρώτη μεγάλη επιτυχία και το έναυσμα για να ξεκινήσει το ταξίδι του στη μουσική.
To 1962 o Otis -που τελούσε και χρέη οδηγού για την μπάντα- συνοδεύει κουβαλώντας τον εξοπλισμό του Jenkins στα studios της Stax Records. Αφού περίμενε υπομονετικά μια ολόκληρη μέρα, επέμενε να του δώσουν μια ευκαιρία ακρόασης. Όταν τελικά τα καταφέρνει, οι παρευρισκόμενοι στο session, χαρακτήρισαν την εμπειρία τους ως θεόσταλτη.
Εκεί συνεργάστηκε με την ιστορική μπάντα Booker T. and the M.G.s και ειδικά τον κιθαρίστα Steve Cropper. όντας ο ίδιος κιθαρίστας αναμιγνυόταν και στις ενορχηστρώσεις των ηχογραφήσεων, ενώ πολύ συχνά σφύριζε στους μουσικούς του τις μελωδίες που τελικά εντάσσονταν στα κομμάτια του. Οι ηχογραφήσεις του ήταν η αποθέωση της soul, γεμάτες πάθος και ένταση. Ο Donald “Duck” Dunn και μπασίστας των M.G.s,θυμάται: “Με το που θα έμπαινε μέσα στο studio, θα μας ανέβαζε τη διάθεση. Όλοι ήθελαν να παίξουν με τον Otis. Κατάφερνε να σου βγάζει τον καλύτερό σου εαυτό”.
Ο Redding άφησε πίσω του μία κληρονομιά, που κατά κύριο λόγο βασίζεται στην τετράχρονη  συνεργασία του με την εταιρεία Stax/Volt Records από το 1963 μέχρι το θάνατό του 1967. Η τραγική ειρωνία είναι ότι αν και συνεχώς βρισκόταν στα R&B charts ξεκινώντας με το Top Ten του “Mr. Pitiful” το 1965, κανένα από

Ο σκύλος που έσωσε πάνω από 40 ανθρώπους από το χιονιά

Τα σκυλιά του Αγίου Βερνάρδου είναι γνωστά ως ικανοί και αποτελεσματικοί σκύλοι-διασώστες και ο Barry ήταν ένας από αυτούς. Από τις αρχές του 18ου αιώνα οι ...μοναχοί που ζούσαν σε ένα μοναστήρι στο επικίνδυνο και χιονισμένο St. Bernard Pass, μια περιοχή στις Άλπεις ανάμεσα στην Ιταλία και την Ελβετία, χρησιμοποιούσαν τα σκυλιά για να τους βοηθούν στις αποστολές διάσωσης μετά από ισχυρές χιονοθύελλες. Για πάνω από 200 χρόνια, περίπου 2.000 άνθρωποι, από αγνοούμενα παιδιά μέχρι τους στρατιώτες του Ναπολέοντα, διασώθηκαν χάρη στις οξυμένες αισθήσεις των ηρωικών αυτών σκυλιών και στην ικανότητά τους να προσανατολίζονται και να αντέχουν στο κρύο.
Το 1750 οι «marroniers», εκείνοι που συνόδευαν τους ταξιδιώτες και επισκέπτες από τα επικίνδυνα περάσματα της περιοχής Bourg-Saint-Pierre, χρησιμοποιούσαν τα σκυλιά του Αγίου Βερνάρδου, καθώς χάρη στο ογκώδες σώμα τους άνοιγαν δρόμο για να περάσουν. Οι «marroniers» σύντομα ανακάλυψαν την ικανότατη αίσθηση όσφρησης των σκύλων και την ικανότητά τους να ανακαλύπτουν ανθρώπους θαμμένους βαθιά μέσα στο χιόνι. Έτσι άρχισαν να τους στέλνουν σε ομάδες δύο ή τριών μαζί για να αναζητήσουν αγνοούμενους ή τραυματισμένους ταξιδιώτες.
Για τα επόμενα 150 χρόνια, τα σκυλιά συνέχισαν να χρησιμοποιούνται ως διασώστες. Δεν ήταν λίγες οι φορές που, όποτε έβρισκαν κάποιον τραυματία θαμμένο μέσα στο χιόνι, έσκαβαν για να τον βρουν και στη συνέχεια καθόντουσαν επάνω του για να του παρέχουν ζεστασιά. Εν τω μεταξύ ο δεύτερος σκύλος επέστρεφε στον ξενώνα του μοναστηριού και ειδοποιούσε τους μοναχούς για τον προσκυνητή που χρειαζόταν βοήθεια.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα curioushistory.com ο Ναπολέοντας και οι

Πώς χτίστηκε ο πύργος του Άιφελ

Είναι ένα από τα διασημότερα και αναγνωρίσιμα μνημεία παγκοσμίως. Το σύμβολο της Γαλλίας ολοκληρώθηκε το 1889 και μέχρι το 1930 ήταν το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο. Έχει ύφος 300 μέτρα και ζυγίζει 10000 τόνους!
Μερικά χρήσιμα στοιχεία:
300 εργάτες δουλέψανε για 2 χρόνια για να κατασκευαστεί ο πύργος
Χρειάστηκαν 15000 σιδερένια τμήματα και 2,5 εκ. πριτσίνια
Αποκλίνει το πολύ 12 εκατοστά στη διάρκεια ισχυρών ανέμων
Το ύψος του διαφοροποιείται εώς και 15 εκατοστά ανάλογα

Οι μισθοί των πρωθυπουργών και των Προέδρων σε όλο τον κόσμο!

Μπορεί να βρίσκονται στο υψηλότερο αξίωμα της χώρας τους, ωστόσο αυτό δεν τους κάνει το ίδιο αμειβόμενους.
Πρόεδροι Δημοκρατίας και πρωθυπουργοί παίρνουν λιγότερα χρήματα από ότι ένας μέτριος τηλεοπτικός αστέρας στην προ κρίσης Ελλάδα, ενώ ακόμα...
και ο πανίσχυρος πρόεδρος των ΗΠΑ αμείβεται λιγότερο από τους ομολόγους του σε Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ και Ελλάδα – αν και ο σημερινός Έλληνας Πρόεδρος δεν εισπράττει την αμοιβή του.
Αυτή είναι η λίστα των ετήσιων αποδοχών των εκλεγμένων αξιωματούχων σύμφωνα με το Fortunegreece.
1. Λι Σιέν Λόονγκ, Σιγκαπούρη

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Η εικόνα του κλάδου των σούπερ μάρκετ το 2012 - Οι τάσεις της Μικρής Λιανικής-Μεγαλύτερες οι επιπτώσεις της ύφεσης στις μικρότερες επιχειρήσεις

Νοεμβρίου 2013 
Γράφει ο Λευτέρης  Κιοσές
πηγη - σελφ σερβις 
Η οικονομική ύφεση δημιούργησε ένα εντελώς νέο επιχειρηματικό περιβάλλον, πρωτόγνωρο και για το λιανεμπόριο τροφίμων αλλά και για τους προμηθευτές. Οι επιχειρήσεις του κλάδου βρέθηκαν να ανταγωνίζονται έντονα για το συνεχώς μειούμενο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, λειτουργώντας στα όρια της κερδοφορίας και υιοθετώντας στρατηγικές προσαρμογής στις νέες απαιτήσεις της εποχής. Όπως καταγράφεται και στα στοιχεία του Πανοράματος των Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ 2013, το κύριο χαρακτηριστικό των εξελίξεων στον κλάδο το 2012 ήταν ο μειωμένος τζίρος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Πίνακας 1), ο κλάδος των τροφίμων παρουσίασε μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 12,43%, ενώ τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων εμφάνισαν μείωση κατά 6,97%. Τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν, σύμφωνα με μελέτη του ΙΕΛΚΑ, σε περίπου 2,7 δισ. ευρώ. Η μέση κατά κεφαλήν καταναλωτική δαπάνη σε είδη παντοπωλείου (FMCG και νωπά τρόφιμα) εκτιμάται ότι έχει πέσει κάτω από τα 1.800 ευρώ ετησίως, σε επίπεδα των αρχών της δεκαετίας του 2000.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, και δεδομένου ότι το δείγμα των 60 αλυσίδων της ετήσιας έκδοσης Πανόραμα των Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ εμφάνισε μείωση κύκλου εργασιών κατά μόλις 0,5%, είναι εύλογο να υποθέσουμε ότι αυτή η πτώση των πωλήσεων επηρέασε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τα μικρά καταστήματα τροφίμων, αυξάνοντας το μερίδιο των μεγαλύτερων και πιο

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

To ΤΙΜΕ επέλεξε τις 10 καλύτερες φωτογραφίες της χρονιάς

To ΤΙΜΕ επέλεξε τις 10 καλύτερες φωτογραφίες της χρονιάς

Κάθε μια από τις φωτογραφίες που επέλεξε το TIME, αποτυπώνει και μια στιγμή από ένα μεγάλο γεγονός. Ο αιματοβαμμένος Μαραθώνιος της Βοστόνης, ο τυφώνας στις Φιλιππίνες, ο εμφύλιος της Συρίας, η σφαγή στο εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι.Γεγονότα που σημάδεψαν τον πλανήτη την χρονιά που φεύγει. Εικόνες που θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη εκείνων που έζησαν από κοντά τα γεγονότα αλλά και όλων εμάς που τα παρακολουθούσαμε από απόσταση

Το περιοδικό TIME επέλεξε όπως κάθε χρόνο τις καλύτερες φωτογραφίες του 2013.

Σκωτία: Γεμάτη Αρχαιοελληνικά Τοπωνύμια

Γνώριζα ήδη την εκδοχή πού θεωρεί ότι το όνομά της προέρχεται από την Ελληνική λέξη «σκότια χώρα» δηλαδή «σκοτεινή» χώρα, γεγονός πού είναι αληθές και απηχεί μία ανέκαθεν πραγματικότητα, εφ' όσον οι ομίχλες και οι συννεφιές είναι η συνηθισμένη μετεωρολογική της κατάσταση.
Πέραν αυτού όμως, κανένα στοιχείο πού να παραπέμπει σε προφορικές παραδόσεις ή για ευρήματα αρχαίο-Ελληνικής παρουσίας στην Σκωτία σε ακαθόριστες χρονολογικά εποχές, δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή μου, έως τότε...
Ωστόσο, για κάποιον πού έχει «πονηρευτεί» ερευνητικά, τα πράγματα είναι πιο εύκολα και αυτό επιβεβαιώθηκε όταν, σε έναν αρκετά λεπτομερή χάρτη της Σκωτίας και ειδικότερα των δυτικών παραλίων της, εντόπισα μία ονομασία πού μού φάνηκε «οικεία».
Πρόκειται για μία παραθαλάσσια πόλη στα νοτιοδυτικά της Γλασκώβης πού ονομάζεται «Ayr», γεωγραφικά είναι εντελώς «ανοιχτή» προς τον Βορρά και -τί απλό- θα πρέπει να υποφέρει από «αέρηδες», οπότε η ονομασία της έχει αντίστοιχη γλωσσική/νοηματική σημασία στην Ελληνική γλώσσα.
Από εκεί και πέρα, όλα ήταν ένα «παιχνίδι» στον χάρτη : Μία σειρά τοπωνύμια με «υποκρυπτόμενη» (στην Αγγλική γλώσσα), αρχαιοελληνική σημασία άρχισαν να αποκαλύπτονται διαδοχικά, προς έκπληξή μου.
Υπάρχει λοιπόν εκεί πέρα ένα νησί με το όνομα «Gigha» (δηλαδή Γίγας!!!), ενώ ένα άλλο ονομάζεται «Jura» (Γιούρα), όπως και το αντίστοιχο νησί των Κυκλάδων.
Βορειότερα, ένα άλλο νησί ονομάζεται «Colonsay». Εκ πρώτης όψεως η ονομασία υποκρύπτει την Ελληνική λέξη «Κολώνα», όμως το Αγγλικό λεξικό

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

9 διασημότερες πολιτικές δολοφονίες που κινηματογραφήθηκαν ζωντανά



Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη δολοφονία του JFK, το ONEMAN θυμάται τις 9 διασημότερες πολιτικές δολοφονίες που κινηματογραφήθηκαν ζωντανά.
Η παγκόσμια ιστορία είναι γεμάτη από δολοφονίες πολιτικών προσώπων. Από τα αρχαιότατα χρόνια, η εξουσία και οι αντιπρόσωποί της βρέθηκαν συχνά στο στόχαστρο επίδοξων δολοφόνων, άλλοτε επιτυχημένα και άλλοτε όχι. Οι μαρτυρίες που έχουμε για κάθε μια από αυτές, προέρχονται κυρίως από τις περιγραφές που έδιναν οι αυτόπτες μάρτυρες. Όμως η ανακάλυψη της κινηματογραφικής κάμερας στη διάρκεια του 20ου αιώνα, έδωσε τη δυνατότητα καταγραφής τέτοιων στιγμών, κυρίως όταν αυτές διαδραματίζονταν σε δημόσιους χώρους και εκδηλώσεις.
Το ONEMAN συγκέντρωσε και παρουσιάζει τις 9 πιο γνωστές πολιτικές δολοφονίες της πρόσφατης ιστορίας, όπως αποτυπώθηκαν στο ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό φιλμ. Τονίζουμε πως πρόκειται για δολοφονίες και όχι για εκτελέσεις, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο απουσιάζουν βίντεο όπως εκείνα του Σαντάμ Χουσεΐν ή του Νικολάε Τσαουσέσκου.

1. Αλέξανδρος 1ος, βασιλιάς της Γιουγκοσλαβίας – 9/10/1934

ΥΨΗΛΟ TO ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ Μία στις δύο ελληνικές ενεργοβόρες βιομηχανίες απειλείται με πτώχευση


Μία στις δύο ελληνικές ενεργοβόρες βιομηχανίες απειλείται με πτώχευση
Της Μανταλένας Πίου-imerisia.gr
Οι τιμές του ηλεκτρισμού στην υψηλή τάση που τροφοδοτεί τις μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, οι οποίες καλύπτουν το 12% της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος, έχουν αυξηθεί κατά 50% τα τελευταία δέκα χρόνια. Η Ελλάδα πληρώνει πανάκριβα το φυσικό αέριο. Αλλες ευρωπαϊκές εταιρείες, όμως, όπως η γερμανική Eon, η γαλλική Gas de France και η ιταλική Eni έχουν πετύχει από το καλοκαίρι σημαντικές εκπτώσεις στις τιμές και μάλιστα αναδρομικά για το 2013. Η Βουλγαρία κατάφερε αναδρομική μείωση τιμών 20% από 1/1/2013, που κύκλοι της αγοράς αποδίδουν στην υπογραφή του μνημονίου Ρωσίας - Βουλγαρίας για τη διέλευση του ρωσικών συμφερόντων διεθνούς αγωγού South Stream.
Περίπου η μία στις δύο ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας κινδυνεύουν με πτώχευση εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους. Η προειδοποίηση προέρχεται από πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, καθώς η Ελλάδα κρατά τα σκήπτρα της ακρίβειας στο κόστος της ενέργειας για τη βιομηχανία, τόσο λόγω φόρων, τελών κ.λπ. όσο και εξαιτίας των υψηλών τιμών εισαγωγής πρώτων υλών και κυρίως φυσικού αερίου που επηρεάζει και το κόστος του ηλεκτρισμού. Αρκεί να σημειωθεί ότι η χώρα εισάγει το ρωσικό φυσικό αέριο σε τιμή σχεδόν 30% πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης, απόκλιση που προκάλεσε μέχρι και εισαγγελική παρέμβαση. Η ακριβή ενέργεια προκαλεί απώλειες στην ανταγωνιστικότητα των

Enri Canaj | 17 συγκλονιστικές, ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθηναϊκής δυστυχίας


O Enri Canaj είναι Αλβανός φωτορεπόρτερ που μετανάστευσε με την οικογένειά του στην Αθήνα, όταν ήταν 11. Τα τελευταία χρόνια καταγράφει τη ραγδαία αλλαγή της Αθήνας, από αναπτυγμένη πόλη σε χωνευτήρι φασιστών, αντιφασιστών, διαμαρτυριών, πορνείας και φτώχειας...

Οι φωτογραφίες του Canaj μιλούν κυρίως για τη ζωή των μεταναστών της πόλης και είναι μια συμπονετική ματιά στη ζωή ανθρώπων εγκλωβισμένων σε δυσβάσταχτες συνθήκες.  
Η συλλογή φωτογραφιών του λέγεται SHADOWS IN GREECE 

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για τα Δεκεμβριανά (3/12/44)





Το αίμα φέρνει αίμα κι άλλο αίμα». Με αυτές τις λέξεις συνόψισε ο Σεφέρης την κατάσταση στην Αθήνα τον Δεκέμβρη του 1944.

Δύο, μόλις, μήνες μετά την αποχώρηση των Γερμανών, αεροσκάφη Σπιτφάιαρ και Μποφάιτερ της RAF σφυροκοπούσαν τα προάστια, ενώ μάχες μεταξύ βρετανικών και κυβερνητικών δυνάμεων, από τη μία πλευρά, και του ΕΛΑΣ, από την άλλη, μαίνονταν σε όλη την πόλη. Η σπίθα γι' αυτόν τον «δεύτερο γύρο» εμφυλίου πολέμου, που έμεινε γνωστός ως «Δεκεμβριανά», άναψε όταν στις 
3 Δεκεμβρίου η Αστυνομία, η οποία αντιπροσώπευε το έσχατο ορατό κατάλοιπο του κατοχικού συστήματος, άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών του ΕΑΜ στην πλατεία Συντάγματος. Τα Δεκεμβριανά αποτέλεσαν σημείο καμπής στην εμφύλια βία που είχε αρχίσει ήδη από το 1943 και η οποία θα συνεχιζόταν μέχρι και το 1949. Ο δρόμος προς τη «μάχη της Αθήνας» ήταν στρωμένος με αμοιβαία καχυποψία, αλλά και αδιαλλαξία, και από τις δύο παρατάξεις. 
Το ποιος είχε τη βαρύτερη ευθύνη για τα Δεκεμβριανά παραμένει ένα από τα πιο διαμφισβητούμενα σημεία στην Ιστορία της νεότερης Ελλάδας.
Μετά, τίποτα δεν ήταν το ίδιο...,
Του Ευανθη Χατζηβασιλειου*
Σπανίως, στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, ένα μεμονωμένο γεγονός είχε τόσο καθοριστική επιρροή στη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος, της κοινωνικής πραγματικότητας, των ταυτοτήτων, όσο τα Δεκεμβριανά του 1944. Πριν από τη σύγκρουση, παρά τις δυσκολίες, υπήρχε η ελπίδα ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα έβρισκαν μια κοινώς αποδεκτή διευθέτηση. Μετά τον «Δεκέμβρη», τίποτε δεν ήταν το ίδιο: αντί της πολιτικής διαδικασίας, η χώρα κλήθηκε να εφαρμόσει μία ιδιότυπη «συνθήκη ειρήνης», τη Συμφωνία της Βάρκιζας, την οποία παραβίασαν και οι δύο πλευρές – η κυβερνητική επειδή προχώρησε στην πολιτική δίωξη των κομμουνιστών, και η εαμική επειδή δεν παρέδωσε τα όπλα της, αλλά αντίθετα προετοιμάστηκε για την επόμενη φορά. Ο δρόμος είχε ανοίξει για ένα νέο γύρο εμφυλίου πολέμου. Οπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, οι αρχικές εκτιμήσεις για τα αίτια των Δεκεμβριανών ήταν, σε μεγάλο βαθμό, βασισμένες σε στερεότυπα. Ο αστικός κόσμος πίστευε ότι το ΕΑΜ είχε κάνει μια προαποφασισμένη απόπειρα για κατάληψη της εξουσίας. 
 Η Αριστερά θεωρούσε ότι οι Βρετανοί και ο Παπανδρέου είχαν εξ αρχής επιζητήσει τη σύγκρουση για να καταστρέψουν το εαμικό ρεύμα. Η σύγχρονη έρευνα, ωστόσο –με πρώτο σταθμό τη μελέτη του Ι. Ιατρίδη για την «εξέγερση στην Αθήνα»– αποστασιοποιήθηκε από παρόμοιες ερμηνείες και αντιμετώπισε την πορεία προς τη σύγκρουση ως μια διαδικασία, παρά ως μια «αναπόφευκτη» εξέλιξη.
 Η μακρόχρονη πορεία προς τη σύγκρουση 
 Είναι αδύνατον να ερμηνευθούν τα Δεκεμβριανά χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι αποτέλεσαν τη δεύτερη φάση ενός εμφυλίου πολέμου που είχε ξεκινήσει το

Λαγοκέφαλος ή Lagocephalus Sceleratus. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΟΤΩΝΕΙ !!!

lagokefalos-2Προσοχή μοιάζει με μαρίδα Όλοι μέχρι σήμερα γνωρίζαμε τα δηλητηριώδη μανιτάρια, αργότερα μάθαμε και το διαβολόχορτο. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ότι υπάρχουν και δηλητηριώδη ψάρια. Ένα τέτοιο είδος δηλητηριώδους ψαριού πέρασε από το Σουέζ και είναι ήδη στις Ελληνικές θάλασσες.
Ονομάζεται Λαγοκέφαλος ή Lagocephalus Sceleratus όπως είναι κανονικά η επιστημονική του ονομασία. Το ψάρι αυτό παράγει μια τοξίνη που προκαλεί ακόμη και θάνατο για όποιον το καταναλώσει. Το 2003 έκανε την εμφάνιση του για πρώτη φορά στις θάλασσες των Δωδεκανήσων, αλλά σήμερα ζει σε όλο το Αιγαίο πέλαγος. Σαν ψάρι είναι άγνωστο σε πολλούς ψαράδες και ιδιαίτερα στους ερασιτέχνες. Ο λεσεψιανός μετανάστης, όπως αποκαλούνται τα ψάρια και οι άλλοι οργανισμοί που μέσω Σουέζ περνάνε στην Μεσόγειο, εθεάθη αρχικά στο τρίγωνο Σύμη – Ρόδος – Καστελόριζο αλλά σήμερα έφθασε μέχρι και στις ακτές της Βόρειας Ελλάδας. Η δηλητηριώδης τοξίνη είναι η Τετραδοτοξίνη ΤΤΧ η οποία προκαλεί στον άνθρωπο αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση ακόμη και θάνατο σε όποιον καταναλώσει το ψάρι. Θανατηφόρα περιστατικά έχουν αναφερθεί ως τώρα στον Λίβανο και στο Ισραήλ (όπου τ ο μήκος του συχνά υπερβαίνει το μισό μέτρο ενώ το βάρος του είναι περίπου 1500 – 1700 γραμμάρια). Ο πληθυσμός του Λαγοκέφαλου ή Lagocephalus Sceleratus αυξάνεται σημαντικά και προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις αρχές οι οποίες αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.
Τετραδοτοξίνη, η ουσία του λαγοκέφαλου.
Νευροτοξίνη 1250 φορές πιο ισχυρή από το κύανιο. Αντίδοτο δεν υπάρχει, η όποια θεραπεία είναι μόνο συμπτωματική. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Γιατί η εφορία δεν μπορεί να κατάσχει καταθέσεις - Τι λέει η εισήγηση του Συμβουλίου της Eπικρατείας


Picture 0 for Γιατί η εφορία δεν μπορεί να κατάσχει καταθέσεις
Η αγωνία χιλιάδων φορολογουμένων κορυφώνεται όσο πλησιάζει η μέρα που οι δικαστές της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αποφανθούν οριστικά και αμετάκλητα για το ακατάσχετο ή μη από το ΣΔΟΕ των πάσης φύσεως τραπεζικών λογαριασμών, τραπεζικών θυρίδων και άλλων περιουσιακών στοιχείων των πολιτών.
  Ηδη, στο πρόσφατο παρελθόν, με μια απόφαση-«βόμβα μεγατόνων» όπως χαρακτηρίστηκε από νομικούς και οικονομικούς κύκλους, το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με τον τότε πρόεδρο του και σημερινό πρόεδρο του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κ. Σωτήρη Ρίζο είχε κρίνει αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τη νομοθετική ρύθμιση που παρέχει τη δυνατότητα στο ΣΔΟΕ να προβαίνει σε δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ.
  Πάντως, δικηγόροι, οι οποίοι για ευνόητους λόγους κρατούν την ανωνυμία τους, μάς εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε μία εβδομάδα οπότε θα συζητηθεί η υπόθεση αυτή στο ακροατήριο, οι δικαστές, θα ακολουθήσουν στο επίμαχο αυτό θέμα τις απόψεις και την κρίση του Δ’ Τμήματος.
  Μάλιστα, έλεγαν με νόημα ότι θεωρούν αδιανόητο ο κ. Ρίζος, μέσα σε οκτώ μήνες να έχει αλλάξει τις νομικές του θέσεις και απόψεις επειδή στο μεσοδιάστημα αναδείχθηκε στην κορυφή της ιεραρχίας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Ειδικότερα, ο κ. Ρίζος ως πρόεδρος του Δ’ Τμήματος, με εισηγήτρια την πάρεδρο κυρία Ουρανία Νικολαράκου και μέλη τους κυρίους Ευθύμιο Αντωνόπουλο, Κωνσταντίνο Πισπιρίγκο και Νικόλαο Μαρκόπουλο, το δεύτερο δεκαήμερο του

Όλα όσα πρέπει να προσέχετε για τα Χριστουγεννιάτικα στολίδια και λαμπάκια


xristougenniatiko-dentro


Το χριστουγεννιάτικο δέντρο και όλα τα στολίδια, με τα οποία διακοσμούμε το σπίτι μας, τα Χριστούγεννα, πρέπει να είναι ασφαλή, επισημαίνει το ΚΕΠΚΑ με ανακοίνωση του, αναφέροντας τι πρέπει να προσέχουμε πάντα, όταν κάνουμε τις γιορτινές αγορές μας. 
Αναλυτικά:

Χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια

Τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες διοικητικές και τεχνικές απαιτήσεις, για να μη βάζουν, σε κίνδυνο, την υγεία, την περιουσία ακόμα και τη ζωή μας.
Για να είναι ασφαλή τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια, γιρλάντες, φωτάκια, αγιοβασίληδες και άλλα διακοσμητικά είδη, που λειτουργούν, με ηλεκτρικό ρεύμα, πρέπει:
·         Να φέρουν, πάνω στο προϊόν:
1.    τη σήμανση CE, 2.    τα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας (τάση, ισχύς, συχνότητα λειτουργίας ), 3.    τον τύπο του προϊόντος, τον κατασκευαστή και τα στοιχεία του ή τον υπεύθυνο εισαγωγέα / διαθέτη, στην Ελλάδα. ·         Να συνοδεύονται, από οδηγίες χρήσης, στα Ελληνικά και να αναγράφονται τα στοιχεία της εταιρείας, που διαθέτει το προϊόν ή τα στοιχεία του εξουσιοδοτημένου service της συσκευής.
·         Σε περίπτωση χρήσης του προϊόντος, σε εξωτερικό χώρο, να αναγράφεται, σαφώς, η ένδειξη αυτή, επί της συσκευασίας και του φυλλαδίου οδηγιών χρήσης καθώς και η ένδειξη προστασίας ΙΡ (τουλάχιστον ΙΡ40 για εξωτερικό χώρο) και να τηρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

·         Το πάχος της εξωτερικής καλωδίωσης να είναι τουλάχιστον 5mm.
·         Το φις να είναι διπολικό και κανονικού μεγέθους.
·         Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουμε εγκαταστήσει ρελέ διαρροής, στις οικιακές εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του σπιτιού μας, για την επιπρόσθετη προστασία των χρηστών και των εγκαταστάσεων.
Υπάρχουν και κάποιες άλλες μικρές συμβουλές, που πρέπει να

Ανοιχτή επιστολή της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου για την υπεράσπιση της ενιαίας τιμής

Γίνεται τελευταία λόγος για κατάργηση των προστατευτικών διατάξεων που
αφορούν το βιβλίο, πράγµα που σε απλά ελληνικά σηµαίνει κατάργηση της
ενιαίας τιµής. Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή
της σε ένα τέτοιο ενδεχόµενο, το οποίο θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για
το ποιοτικό βιβλίο και για όσους εκδότες, βιβλιοπώλες και πνευµατικούς
δηµιουργούς το υπηρετούν. Και εξηγούµε το γιατί:

2 / Η ενιαία τιµή του βιβλίου, που ξεκίνησε από την πρωτοπόρο στο θέµα αυτό
Γαλλία, έχει διττό σκοπό: να εξορθολογίσει την αγορά και να προστατεύσει
και ενισχύσει τον πλουραλισµό στον χώρο του βιβλίου. Πιο συγκεκριµένα, να
προστατεύσει το σοβαρό και δύσκολο άρα αντιεµπορικό βιβλίο, το οποίο είναι
το στοιχείο που προάγει την παιδεία, τον πολιτισµό και άρα το δηµοκρατικό
πολίτευµα. Επιπλέον, ας γίνει σε όλους σαφές πως η ενιαία τιµή αφορά ένα
µέρος της εκδοτικής παραγωγής και όχι το µεγαλύτερο, διότι περιλαµβάνει
µόνο τα βιβλία εκείνα που τυπώθηκαν εντός της τελευταίας διετίας.
Όποιος πιστεύει ότι το βιβλίο, σ’ όλη του την παραγωγή και τον πλουραλισµό,
αποτελεί ελεύθερη έκφραση που ούτε πρέπει να υποτάσσεται σε ιδεολογίες,
ούτε πρέπει να δηµιουργείται σε καθεστώς ασφυκτικών πιέσεων της αγοράς,
έχει πολλούς λόγους να υποστηρίξει την ύπαρξη της ενιαίας τιµής.
Η ενιαία τιµή ισχύει σήµερα στις εξής χώρες:
• Γαλλία (από το 1981, ο οποίος επεκτάθηκε το 2011 και για τα ebooks)
• Γερµανία (νόµος του 1887 που αντικαταστάθηκε µε νεότερο νόµο του
2002)
• Ισπανία (από το 1975)
• Ιταλία (από το 2005)
• ?ανία (από το 2001)
• Ολλανδία (από το 2005)
• Πορτογαλία (από το 1996)
• Αυστρία (από το 2000)
• Βέλγιο
• Λουξεµβούργο
• Ιαπωνία (από το 2008)
• Μεξικό (από το 2008)
• Αργεντινή (από το 2001)
• Νότια Κορέα (από το 2002)
• Νορβηγία, Ουγγαρία και Σλοβενία (συµφωνία µεταξύ εκδοτών και
βιβλιοπωλών)
Ο νοµοθέτης πιστεύει, και αυτό πιστεύουµε και εµείς, ότι, για να διατηρηθεί η
πολυµορφία πρέπει να ενισχυθούν όλοι οι διαθέτες βιβλίων, από τους
µικρότερους ως τους µεγαλύτερους. Είναι γνωστό ότι οι µεγάλες αλυσίδες, που
ενδιαφέρονται για την ταχεία ανάπτυξή τους και στηρίζονται σε κεφάλαια που
απαιτούν ταχεία απόδοση, επιδιώκουν αφενός µεν να διαθέτουν βιβλία ταχείας
κυκλοφορίας, τα γνωστά «bestsellers», και αφετέρου να προσελκύσουν όσο το


Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Οι 30 πιο δυνατές φωτογραφίες όλων των εποχών

Μια φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις.. Αυτές όμως οι φωτογραφίες που ακολουθούν ίσως να αξίζουν λίγο παραπάνω. Δυνατές, συναρπαστικές, αξέχαστες, εικόνες που διηγούνται μερικές από τις καλύτερες αλλά και τις χειρότερες στιγμές της σύγχρονης ανθρώπινης ύπαρξης.
Εικόνες που περιγράφουν το παρόν μας, τα δεινά και τους θριάμβους μας, την επιμονή και τις αποτυχίες μας, τη συμπόνια και το μίσος μας, την ευφυΐα και τη βλακεία μας. Η ιστοσελίδα dinfo.gr παρουσιάζει τις 30 πιο δυνατές φωτογραφίες όλων των εποχών...

Εικοσιπέντε χρόνια Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS - Προφύλαξε τον εαυτό σου και τους γύρω σου - Τι είναι ο HIV και το AIDS;

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, γύρω στα 25.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 33.000.000 είναι φορείς του ιού HIV. Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV.

Θεωρείτε πως αποτελεί ασθένεια του παρελθόντος;

Όπως επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, η πορεία της επιδημίας HIV/AIDS ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία την τελευταία δεκαετία.

To 2012 δηλώθηκαν 1180 περιστατικά, εκ των οποίων 1001 (84,8%) ήταν άνδρες και 179 (15,2%) γυναίκες. Από τις περιπτώσεις που δηλώθηκαν για πρώτη φορά ως HIV+ το 2012, 93 (7,9%) άτοµα είχαν ήδη εµφανίσει ή ανέπτυξαν κλινικά AIDS εντός του συγκεκριµένου έτους.

Tο 44,2% των περιστατικών ήταν χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ), το 25,8% ήταν άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές µε άλλους άνδρες, ενώ στο 19,0% των περιπτώσεων δεν έχει προσδιοριστεί ο τρόπος µετάδοσης του ιού. Τα περισσότερα περιστατικά, τόσο στους άνδρες (26,9%) όσο και στις γυναίκες (21,8%), ήταν ηλικίας 30-34 ετών κατά τη δήλωση.

Ο συνολικός αριθµός των HIV οροθετικών ατόµων (συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων AIDS) που έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα µέχρι την 31η Δεκεµβρίου 2012 ανέρχεται σε 12689. Από τα περιστατικά αυτά, 10359 (81,6%) ήταν άνδρες, 2284 (18,0%) ήταν γυναίκες, ενώ για ένα µικρό ποσοστό το φύλο δεν δηλώθηκε.

Προφύλαξε τον εαυτό σου και τους γύρω σου !

Η ειδική εξέταση για τον HIV/AIDS γίνεται δωρεάν σε όλα τα Κέντρα Αναφοράς HIV/AIDS λοίμωξης στην Ελλάδα. Είναι αξιόπιστη, απόλυτα εμπιστευτική και ανώνυμη.

Περισσότερες πληροφορίες στο Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλέφωνο: 210 5212-129, 210 5212-133
Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: hiv_office@keelpno.gr

απο  http://www.neolaia.gr


 -----------------------------------------------------------------------------------------

Τι είναι ο HIV και το AIDS;

------------------------------------------------------------------------------------------


απο tvxs
Το 1988, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσαν την 1η Δεκεμβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Ήδη έχουν περάσει 25 χρόνια ακτιβισμού για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ΗΙV λόιμωξη/AIDS . Δείτε φωτογραφίες.
Σύμφωνα με την UNAIDS, την υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, φέτος αριθμός-ρεκόρ ανθρώπων με HIV σε φτωχότερες χώρες λαμβάνουν πλέον θεραπεία. Όμως, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποιεί για τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων που σχετίζονται με το AIDS, σε νέα άτομα.
Φωτογραφίες για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Θαύμα! Άναψε πούρο η εικόνα Αγίου, στα γραφεία του ΣΔΟΕ

Η Αδιαμφισβήτητη Αλήθεια: Το πούρο στα χέρια του Αγίου, δείχνει την επιδοκιμασία του στη Θεϊκή τροπολογία
του -  Νίκου Ζαχαριάδη
 Ως θεϊκό σημάδι επιδοκιμασίας για την τροπολογία που προφυλάσσει τα εκκλησιαστικά ιδρύματα από την αμαρτία των διαχειριστικών ελέγχων, ερμηνεύουν οι πιστοί την εμφάνιση του πούρου στο χέρι του Αγίου Οφσόριου στα γραφεία του ΣΔΟΕ
 Ένα αναμμένο πούρο μάρκας Montechristo στα χέρια του Αγίου, αντίκρισαν με έκπληξη σήμερα το πρωί, υπάλληλοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κατά την προσέλευσή τους στο γραφείο!
Το θαύμα, σύμφωνα με τους πιστούς που συρρέουν για να δουν με τα μάτια τους την εικόνα και να προσκυνήσουν, δείχνει τη χαρά του Αγίου, για την τροπολογία που στην ουσία απαγορεύει στον ΣΔΟΕ να κάνει διαχειριστικούς ελέγχους στα ταμεία των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων χωρίς την άδεια δύο Υπουργών, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην Εκκλησία να μετατραπεί σε ένα είδος Λουξεμβούργου, από άποψη διακίνησης κεφαλαίων.
 Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται, ότι αν όσοι κατηγορούνται για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» είχαν διακινήσει τα κεφάλαιά τους φτιάχνοντας τέτοια ιδρύματα, τίποτα δεν θα είχε βρεθεί και θα είχαν την ελευθερία τους.
Εκπρόσωπος του συνδέσμου Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων, που έσπευσε στο σημείο, εξέτασε προσεκτικά την εικόνα και ανακοίνωσε ότι πράγματι πρόκειται για θαύμα, καθώς τίποτα δεν δικαιολογεί την παρουσία του πούρου στα χέρια του Αγίου, ενώ συνέδεσε το γεγονός και με την εξαίρεση των ιερέων, από το μέτρο της διαθεσιμότητας, λέγοντας ότι και αυτό, όπως και η τροπολογία, ήταν «θέλημα Θεού». Είναι χαρακτηριστικό, ότι η εικόνα έχει καπνίσει άλλη μια φορά, κατά τη σύλληψη του Άκη Τσοχατζόπουλου, αλλά τότε θεωρήθηκε ότι επρόκειτο για τσιγάρο παρηγοριάς και όχι για πράξη πανηγυρισμού.

(Σημείωση: Το κείμενο αυτό και η φωτογραφία που το συνοδεύει, αποτελούν προϊόν επινόησης με στόχο τη σάτιρα και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Καταναλώστε τα υπεύθυνα)

απο - Moufanet

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...