Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Νέο έθιμο: Φέτος θα κάψουν τη Στανίση, αντί για τον Ιούδα!



Σε πολλές πλατείες σε όλη την Ελλάδα, το ομοίωμα της «Νονάς των Jumbo, είναι ήδη στημένο και έτοιμο.
Του  Νίκου Ζαχαριάδη
Η εθνική «Νονά» του φετινού Πάσχα, θα αντικαταστήσει όπως δείχνουν τα πράγματα, τον Ιούδα, στο πατροπαράδοτο έθιμο της Μεγάλης Παρασκευής, καθώς σε πολλές πλατείες, έχουν ήδη στηθεί ομοιώματα με βραδινές τουαλέτες και σακούλες Jumbo
Η απρόσμενη επιτυχία της διαφήμισης με πρωταγωνίστρια την Κατερίνα Στανίση, φαίνεται ότι θα επηρεάσει καθοριστικά τα πασχαλινά έθιμα, με πρώτο και καλύτερο το πατροαράδοτο «Κάψιμο του Ιούδα». Ένα έθιμο που τα τελευταία χρόνια, γνώριζε πλήρη απαξίωση στο κοινό 15-24, το οποίο αδιαφορούσε και έστρεφε το ενδιαφέρον του αλλού.
Ταυτόχρονα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεωρούσαν το συγκεκριμένο έθιμο, ιδιαίτερα ρατσιστικό καθώς – όπως ισχυρίζονταν – προάγει τη ρητορική του μίσους και ενθαρρύνει τους Χριστανούς σε πράξεις βίας.
Πάντως, ήδη τα γνωστά καταστήματα παιχνιδιών, έχουν βγάλει στην αγορά, έτοιμο ομοίωμα της Κατερίνας Στανίση για κάψιμο, το οποίο εκτός από τη γνωστή κόκκινη τουαλέτα, είναι γεμισμένο με κροτίδες και βεγγαλικά, όπως ο πραγματικός Ιούδας.

(Σημείωση: Το κείμενο αυτό και η φωτογραφία που το συνοδεύει, αποτελούν προϊόν επινόησης με στόχο τη σάτιρα και σε καμμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Καταναλώστε τα υπεύθυνα)

ΑΠΟ ΜΟΥΦΑΝΕΤ

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Μικρότερη ψαριά έως 80% στην Ελλάδα

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης / FosPhotos
 Την Μ. Πέμπτη θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ζήτημα της αναθεώρησης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Σύμφωνα με ειδικούς και αλιευτικά παρατηρητήρια η αναθεώρηση της ΚΑλΠ είναι αναγκαία τόσο για την διάσωση των οικοσυστημάτων, τα οποία έχουν πληγεί σημαντικά από την παράνομη αλιεία, όσο και για την διασφάλιση όλου του αλιευτικού τομέα, που στηρίζει παρέχοντας εργασία σε 40.000 οικογένειες της Ελλάδας.  
Του Νίκου Μίχου
Πρωταγωνιστής στην καταστροφή
Ο κλάδος της αλιείας επηρεάζει τα υδρόβια οικοσυστήματα με διάφορες εκφάνσεις ανάλογα με την χώρα. «Στην Ιταλία υπάρχει η αλιευτική μαφία, εδώ, στην Ελλάδα, η καταστροφική αλιεία στην οποία είμαστε πρωταγωνιστές πανευρωπαϊκά», σχολιάζει η υδροβιολόγος, Αναστασία Μήλιου, συντονίστρια του Δικτύου Ocean2012 για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η καταστροφική αλιεία της Ελλάδας βρίσκει την αιτία της στο ότι το ψάρεμα δεν ελέγχεται από κάποιον αρμόδιο φορέα, ενώ χρησιμοποιούνται τεχνικές όπως χημικά εργαλεία, δυναμίτης και μηχανότρατες που ψαρεύουν παράνομα προσπαθώντας να κρυφτούν από δορυφόρους. Στον κατάλογο αυτό συγκαταλέγεται και το ερασιτεχνικό ψάρεμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, το οποίο έχει ανθίσει την τελευταία περίοδο.

Μαύρα νούμερα

Όπως δείχνουν οι μελέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 80% των ιχθυαποθεμάτων της Μεσογείου και το 47% των αποθεμάτων του Ατλαντικού καθώς 5 από τα 7 είδη της Βαλτικής έχουν υποστεί υπεραλίευση.

Στην Ελλάδα, όπως έχουν δείξει έρευνες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας, «Αρχιπέλαγος», αλλά και τα πρακτικά δεδομένα των ψαράδων, η ψαριά έχει μειωθεί μέχρι και 80%. Το ποσοστό αυτό εμφανίζεται στα μικρά ψάρια, ενώ στα μεγαλύτερα η μείωση διαμορφώνεται στο 50%.

Ο Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου αναφέρει ότι στο νησί των Φούρνων η μέση

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Πρωτομαγιά των λουλουδιών και το πρωτομαγιάτικο στεφάνι.

Γνωστός στους διάφορους πολιτισμούς με διαφορετικά ονόματα, ο Μάιος ονομάστηκε έτσι από τη ρωμαϊκή θεότητα Maja (Μάγια) της οποίας το όνομα προήλθε με τη σειρά του από την ελληνική λέξη Μαία, τροφός και μητέρα. 
Η Μάγια ταυτίστηκε και με την Ατλαντίδα νύμφη Μαία, μητέρα του Ερμή στον οποίο και αφιερώθηκε ο μήνας. Σύμφωνα με τον τρόπο διαίρεσης του χρόνου των αρχαίων Ελλήνων, ο Μάιος αντιστοιχούσε σε μέρος του Μουνιχιώνα και του Θαργηλιώνα που σημαίνει το μήνα που ο ήλιος καίει, θερμαίνει τη γη. 
Ήδη από τους Ρωμαίους, η αρχή του μήνα σηματοδοτούνταν από τον εορτασμό της Αγαθής Θεάς ενώ σε όλη τη διάρκειά του τελούνταν γιορτές συνδεδεμένες με την ευφορία των αγρών. Η φυσιογνωμία του Μαΐου στη λαϊκή αντίληψη είναι δίσημη: συνυπάρχει σ αυτήν το καλό και το κακό, η αναγέννηση και ο θάνατος. Όλες αυτές οι ιδιότητες συγκλίνουν και συγκεντρώνονται στην πρώτη του μέρα, την Πρωτομαγιά. Ο εθιμικός εορτασμός της ως της τελικής νίκης του καλοκαιριού κατά του χειμώνα και της κατίσχυσης της ζωής επί του θανάτου έχει μακρότατη παράδοση με ρίζες που ανάγονται σε προχριστιανικές αγροτικές λατρευτικές τελετές που αποσκοπούσαν στη γονιμότητα των αγρών και, κατ επέκταση, και των ζώων και των ανθρώπων. 
Οι αρχαίοι Έλληνες, ως φλογεροί φυσιολάτρες, γιόρταζαν το άνοιγμα των λουλουδιών και το φτάσιμο της άνοιξης. Aπό τα αρχαιότερα χρόνια του πολιτισμού τους, που έφθασε στην Eλλάδα από τη Θράκη το ρόδο, μαζί με τις Oρφικές διδασκαλίες, το άνθος αυτό έγινε σύμβολο και υμνήθηκε ως η νύμφη των ανθέων. Ο Aνακρέων ύμνησε έτσι το άνθος αυτό του Mαγιού:

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Όλες οι επιχειρήσεις θα αποστέλλουν καθημερινά τα στοιχεία των πωλήσεών τους στη ΓΓΠΣ - ΜΕΧΡΙ 31/12/2013 ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΩΝ

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1076/17‐4‐13 του Υπουργείου
Οικονομικών η έναρξη ισχύος των αλλαγών στον τρόπο σήμανσης των φορολογικών
στοιχείων (παραστατικών), μέσω των Ειδικών Ασφαλών Φορολογικών Διατάξεων
Σήμανσης Στοιχείων – ΕΑΦΔΣΣ (φορολογικών μηχανισμών), παρατείνεται έως την 01 01 2014.
Υπενθυμίζουμε, ότι οι βασικότερες αλλαγές αφορούν στα παρακάτω σημεία:

• Ο εκδότης των παραστατικών θα πρέπει να διαθέτει ειδικό φορολογικό μηχανισμό (ΕΑΦΔΣΣ) και ηλεκτρονικό υπολογιστή με το κατάλληλο λογισμικό υποστήριξης και επικοινωνίας με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).
• Όλες οι επιχειρήσεις θα αποστέλλουν καθημερινά τα στοιχεία των πωλήσεών τους στη ΓΓΠΣ. Η διαβίβαση θα γίνεται ηλεκτρονικά, μετά από σχετική επεξεργασία του λογισμικού και μετά την έκδοση του Δελτίου Ημερήσιας Αναφοράς «Ζ».
 H ΠΟΛ 1221 σχετίζεται με την αναβάθμιση  των υφιστάμενων λογισμικών υποστήριξης των ΕΑΦΔΣΣ, ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των διατάξεων που προβλέπουν την αποστολή στοιχείων συναλλαγών στη ΓΓΠΣ για την αποτελεσματική φορολογική παρακολούθηση αυτών και την περιστολή της φοροδιαφυγής.
ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ( ΠΟΛ 1076 / 17-04-2013), ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ
ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΠΟ 01 / 05 / 2013 ΣΕ
01 / 01 / 2014.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Αρνήσου το αρνί σου…

 Αρνήσου το αρνί σου…μας προτείνει μια διαφήμιση τηλεοπτική – πανικόβλητη - για τον πασχαλινό της τζίρο, θυμίζοντας μας την αντίστοιχη «μαμά» με τον Τζάμπα - ζεις υιό της που ψάχνει τρόπους να αγοράσει τζάμπα  ηλεκτρονικά εν μέσω  απόλυτης κρίσης…
Του Γιάννη Χατζηγώγα. 
 Είναι πολύ πιθανό να ζούμε ανεπανάληπτες ιστορικές στιγμές, ας πούμε ζούμε το τελευταίο Πάσχα της ελληνικής επικράτειας.
  Ανθέλληνες, Έλληνες, Ελληναράδες, μισέλληνες, σάουντς γκρήκ του μη, φιλέλληνες και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις… Πέρσι τέτοιον καιρό… πρόπερσι ακόμα καλύτερα… πιο πριν δεν θέλω να θυμάμαι… που θα πάτε… στις Μπαχάμες… στα ισπανικά νησιά… σε κρουαζιέρα,στην Κούβα…
  Με αεροπλάνα, με καγιέν, με τζιπ τσιρόκι, με πόρσε και λέξους… πίνοντας ντομ περινιόν και παλαιά ουίσκι, ακριβά ποτά και ντελικατέσεν…
  Πέρσι τέτοιον καιρό… Φέτος ούτε ολόκληρο δώρο, ούτε μισό, ούτε βενζίνη… τίποτα… στο χωριό με σπιτικά φαγητά… Μπορεί όμως και να  ζούμε το πιο ορίτζιναλ Πάσχα της τελευταίας 50ετίας, χωρίς αρνί, χωρίς βουλή, χωρίς θεό, χωρίς δώρο Πάσχα για 4.300.000 συνταξιούχους - ζωντανούς η  νεκρούς - συν 600.000 δημόσιους υπάλληλους – επίορκους, επαρκείς η κοπανατζήδες- … χωρίς δώρο, έτσι κι αλλιώς - για 1.500.000 ανεργους, 1.000.000 φτωχούς μετανάστες κι άλλο ένα εκατομμύριο νέους μετανάστες από εδώ προς τη Δύση, με μεταπτυχιακά και άλλα προσόντα που έφυγαν… για να σωθουν… Κάντε σούμα πόσοι μένουν…για να φοροδιαφύγουν και πόσοι για να βγάλουν τα λεφτά τους έξω. Μπορεί και να ζούμε την πιο ορίτζιναλ εβδομάδα των παθών, όπου μετά τη σταύρωση και τον επιτάφιο, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες να ανθίσουν πασχαλιές μέσα από τη νεκρή γη… την έρημη χώρα… Δεν άνθισαν ματαίως…            
  Μη φοβάστε τη βύθιση στο μηδέν, προέχει γρήγορα να πιάσουμε πάτο, να πατήσουμε επιτέλους κάτω και να αρχίσουμε μετά…

Προσδεθείτε, θα ‘χουμε αναταράξεις, ο γύρος του θανάτου τώρα αρχίζει…Κρατείστε το ατομικό σας τραπεζάκι κλειστό. Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω… Κραταιά ως θάνατος αγάπη…
  Παίζουμε το τελευταίο μας χαρτί, όπως είπε και ο Σάκης, ταπί και ψύχραιμοι, σ’ αυτό το γύρο, αυτή η νύχτα μένει… καλπάζοντας αγέρωχοι πάνω σε άσπρα άλογα μέσα σε λόφους με ανθισμένες κερασιές…
  Η στήλη αρχίζει να τα παίζει… αι γενεαί πάσαι… άνω σχώμεν τας καρδίας…
  Με ελπίδες ανάστασης-πάσης φύσεως - και επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών… -      Πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά  και το πλοίο λέγεται ΑΓΩΝΙΑ 2013…
  Όπως τότε με το ΜΑΤΑΡΟΑ και το ημερολόγιο καταστρώματος… λίγο πριν τον δεύτερο πόλεμο…
  Τελευταίο Πάσχα… άραγε προλαβαίνουμε;

 Τέρμα, θα κατέβει κανεις;
  Το κείμενο αυτό, γραμμένο μια κι έξω ως συνήθως προτιμήθηκε από άλλο τεχνοτροπίας «το κοριτσάκι με τα σπίρτα» δακρύβρεκτο η ένα κείμενο-παραλλαγή με πλούσια γέλια τρανταχτά, αφιερωμένο στον Γούντι Αλλεν. Για κάθε συνεννόηση οπτικοποίησης είμαστε στη διάθεσή σας. Βιβλιογραφία δεν παρατίθεται αφού υπάρχει το γκούγκλ…


ΑΠΟ  TVXS

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...