Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Νέος αναπτυξιακός νόμος: Δωρεάν χρήμα χωρίς ελέγχους σε ρυθμούς ... fast truck!

Στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους υπήρχαν μια σειρά (όντως γραφειοκρατικοί ) βασανιστικοί έλεγχοι για να πάρει κάποιος τις εντελώς δωρεάν κρατικές ή κοινοτικές επιχορηγήσεις και να κάνει μια επένδυση, την οποία αφού λάδωνε όλες τις επιτροπές ελέγχου φθάνοντας μέχρι υπουργούς, στο τέλος έπαιρνε τα λεφτά και την παρατούσε. Τα παραδείγματα χιλιάδες!  Ο σημερινός αναπτυξιακός νόμος αφαιρεί κάθε γραφειοκρατία και έλεγχο και δίνει το δικαίωμα στον κάθε επενδυτή που θα τα "καταφέρει" να είναι δικαιούχος με μια απλή δήλωση του Ν.105 και χωρίς κανέναν έλεγχο να δηλώνει ότι όλα πάνε κάλά και ότι χρησιμοποιεί νομότυπα τις δωρεάν κρατικές επιχορηγήσεις που θα παίρνει.
Όπως καταλαβαίνετε το μεγάλο φαγοπότι ετοιμάζεται να γίνει με ρυθμούς fast truck και με λεφτά της πτωχευμένης και της υπερφορολογημένης Ελλάδας των 450.000 πεινασμένων στην κυριολεξία νοικοκυριών!

Το μυστικό λοιπόν για να πάρει κανείς γρήγορα και ενέλεγκτα ζεστό δωρεάν κρατικό (από το αίμα των φορολογουμένων) και κοινοτικό (ΕΣΠΑ), προφανώς να είναι κολλητός με την κυβέρνηση και την νέα υπηρεσία στρατιγικών επενδύσεων, γιατί στρο νόμο δεν βλέπουμε κάτι άλλο. Έτσι εκτιμούμε ότι τα ονόματα ήδη έχουν προεπιλεγεί πριν γίνει ο νόμος και οι ενδιαφερόμενοι όλως τυχαίως έχουν προετοιμάσει τα κριτήρια ένταξης τους.  Τα ίδια πρόσωπα που ήταν και παλιά στους άλλους αναπτυξιακούς νόμους. Οι δικοί τους μπλέ και πράσινοι επιχειρήματίες...!

Πιο γρήγορο και από το φαστ τρακ νομοσχέδιο ετοίμασε η κυβέρνηση, με τις μεγάλες επενδύσεις να αδειοδοτούνται σε μόλις 45 μέρες και τα δικαιολογητικά τους να υποβάλλονται σε μία υπηρεσία.

Παράλληλα ανοίγει το παιχνίδι των επενδύσεων στα υδροπλάνα, στο παράκτιο μέτωπο της Αττικής από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι το Σούνιο, καθώς και στην ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας. Επίσης δελεάζει Ρώσους και άλλους υπηκόους τρίτων χωρών με μεγαλύτερη άδεια παραμονής στην Ελλάδα αν αγοράσουν γη και κτίρια άνω των 300.000 ευρώ.

Το πολυθρύλητο νομοσχέδιο για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας στις στρατηγικές επενδύσεις, που

Ο ευρω-κινεζικός πόλεμος του …σκόρδου.

     Η έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης δύο βρετανών υπηκόων για παράνομη εισαγωγή μεγάλης ποσότητας σκόρδων από την Κίνα στη Νορβηγία κι από εκεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση που ζήτησε η Σουηδία, είναι ένα ακόμη επεισόδιο σε έναν ακήρυχτο πόλεμο: τον Πόλεμο του Σκόρδου.

Οι δύο βρετανοί είναι ύποπτοι για την παράνομη εισαγωγή στην Ευρώπη, μέσω Νορβηγίας, μεγάλων ποσοτήτων
σκόρδου τα οποία «βαφτίζονταν»  ευρωπαϊκά και κερδίζοντας έτσι πολλά εκατομμύρια ευρώ . Τα κέρδη των λαθρεμπόρων προέρχονται από τη μη καταβολή του φόρου 9,6% που έχει επιβάλει εδώ και χρόνια η ΕΕ στις εισαγωγές  σκόρδου από τρίτες χώρες. Μόνο στην τελευταία παρτίδα εισαγωγής, οι σουηδικές αρχές υπολόγισαν ότι οι λεθρέμποροι πρέπει να κέρδισαν πάνω 10 εκατ. ευρώ.

Τα σκόρδα ταξίδευαν από την Κίνα στη Νορβηγία, η οποία δεν ανήκει στην Ε.Ε., από εκεί περνούσαν τα σύνορα της Σουηδίας και μέσω αυτής διοχετεύονταν σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά.

Το θέμα του λαθρεμπορίου σκόρδου δεν είναι καινούργιο. Τον Δεκέμβριο του 2012 ένας άνδρας

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Πώς να «ξεπλύνετε» τις καταθέσεις στο εξωτερικό – οδηγίες χρήσεως από το υπουργείο Οικονομικών - αναγνωρίζεται και η...λίστα γάμου


Έβγαλες χρήματα στο εξωτερικό για να εκμεταλλευτείς το Grexit; Σε «τσίμπησε» το υπουργείο Οικονομικών και σου έστειλε επιστολή μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για να δικαιολογήσεις την προέλευση των χρημάτων σου; 
 Μην ανησυχείς. Τώρα έχεις στα χέρια σου, το απόλυτο εργαλείο για να ξεφύγεις. Οδηγίες χρήσεως γραμμένες από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών. Πώς να επικαλεστείς εισοδήματα προηγούμενων ετών, δωρεές χρημάτων, δάνεια και λεφτά από τα σεντούκια του παππού. Και οι 25 τρόποι, έχουν ως εξής
Η εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών εκδόθηκε πριν από λίγο και αφορά στους 25.400 Έλληνες που μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό από το 2009 έως το 2011. Όλοι αυτοί έχουν λάβει επιστολή από την ΓΓΠΣ για να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων τους. Το αποτέλεσμα; Στις εφορίες δημιουργήθηκε το απόλυτο χάος καθώς ο καθένας έλεγε το …κοντό του και το μακρύ του. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές προκύπτει ότι το δίκιο είναι με το μέρος του καταθέτη. Τον κατηγορούν να δικαιολογήσει τις καταθέσεις τη στιγμή που δεν έχουν στοιχεία φορολογικών δηλώσεων πριν το 2004, δεν έχουν καταχωρήσει εισοδήματα από τόκους και μερίσματα, δεν γνωρίζουν αν έγιναν πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων τα προηγούμενα χρόνια και σε ποιο τίμημα. Όλα αυτά (επιχειρεί) να τα απαντήσει το υπουργείο Οικονομικών μέσα από την εγκύκλιο που ακολουθεί.
 ΠΟΛ 1033
ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις στο πλαίσιο χειρισμού των υποθέσεων φορολογουμένων που έχουν αποστείλει εμβάσματα στο εξωτερικό κατά τα έτη 2009-2011
Στο πλαίσιο του χειρισμού των υποθέσεων φορολογουμένων που έχουν αποστείλει

Προτάσεις Επιμελητηρίων, ΓΣΕΒΕΕ,ΕΣΕΕ για τη ρύθμιση των εισφορών στον ΟΑΕΕ

Κοινές προτάσεις για τη ρύθμιση των εισφορών των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ κατέθεσαν τα Επιμελητήρια η ΓΣΕΒΕΕ. και η ΕΣΕΕ στο πλαίσιο της συνάντησης των κοινωνικών εταίρων εκπρόσωπων των Βιοτεχνών, Επαγγελματιών και Εμπόρων κ.κ Δ. Ασημακόπουλου, Β. Κορκίδη Β και των εκπροσώπων τους στο Δ.Σ του ΟΑΕΕ κκ. Π. Ραβάνη,  Δ. Χριστοφορίδη, Γ. Κουράση, Π. Πολιτάκη και Κ. Χατζαρίδη με την Διοικήτρια του ΟΑΕΕ και τους Γενικούς  Διευθυντές του οργανισμού κα Ι. Κούλιου και κ. Χ. Λιαπάκη.
Οι προτάσεις είναι οι εξής:
-Κεφαλαιοποίηση (πάγωμα) οφειλών έως τη δημοσίευση του νόμου.
-Εξόφληση οφειλών έως 31/12/2018.
-Υποχρεωτική καταβολή τρεχουσών εισφορών για τον πρώτο χρόνο (χωρίς καταβολή δόσεων)
-Χαμηλή δόση κατά την πρώτη διετία.
-Δυνατότητα επιλογής για την υπαγωγή σε μία ή δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες.
-Σημαντική μείωση των τελών καθυστέρησης μέχρι 100% των επιπρόσθετων τελών.
-Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με την ένταξη σε ρύθμιση.

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Πολλαπλασιαστές: Για να ξέρουμε τι λέμε!-του Γιάννη Βαρουφάκη

Αυτό τον καιρό η έννοια του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή έχει αποκτήσει σημαντική πολιτική σημασία, καθώς δραπέτευσε από τα εγχειρίδια των μακροοικονομικών και κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο τόσο στην Ελλάδα όσο και αλλού. Καλό είναι λοιπόν να ξέρουμε τι λέμε όταν αναφερόμαστε σε αυτόν.
Ο υπολογισμός του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή της χώρας δεν είναι απλή υπόθεση και πράγματι υπάρχει σοβαρός λόγος που οι οικονομολόγοι διαφωνούμε μεταξύ μας. Άλλο αυτό όμως και άλλο το να γράφονται αστειότητες.
Ως παράδειγμα παραθέτω κάτι που διάβασα σε γνωστή (τέως σοβαρή) καθημερινή, απογευματινή εφημερίδα: «Ας θυμηθούμε πως το 2009, με 10% πρωτογενές έλλειμμα, είχαμε ύφεση 2,8%. Ο πολλαπλασιαστής ήταν -3,5 – ούτε 0,5, ούτε 0,75, ούτε 1,7! Για κάθε παραπανίσιο ευρώ που έμπαινε στην οικονομία, χάνονταν τριάμιση ευρώ!» Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, το ΔΝΤ έκανε μεν λάθος υπολογισμό του πολλαπλασιαστή όχι επειδή τον «υποτίμησε» (θεωρώντας ότι ήταν της τάξης του 0,5 όταν έφτανε το 1,7) αλλά επειδή τον «υπερτίμησε» (καθώς στην πραγματικότητα ήταν -3,5 αντί για +0,5, +0,75 ή +1,7).
Αν ο αρθρογράφος ήταν πρωτοετής φοιτητής, και έγραφε τέτοιες ανοησίες, θα μηδενιζόταν. Όμως τέτοιες στοιχειώδεις παρανοήσεις παρατηρούνται σε πολλά άρθρα «σοβαρών»

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Ένας στους τρεις μαθητές θύμα σχολικού εκφοβισμού-Ομιλία με θέμα "Βία στην εφηβεία και αξίες




Ένας στους τρεις μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού, ενώ ένας στους δύο μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γίνεται μάρτυρας περιστατικών σχολικού εκφοβισμού, όπως προκύπτει από έρευνα που διενεργήθηκε σε περισσότερους από 16.000 μαθητές, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής καμπάνιας.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, για να αντιμετωπίσουν αντίστοιχα φαινόμενα βίας, αλλά και την έλλειψη ενημέρωσης εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών γύρω από τα φαινόμενα αυτά, έξι ΜΚΟ από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, με συντονιστή το «Χαμόγελο του παιδιού» προχώρησαν στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Καμπάνιας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού.
Στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργήθηκαν οι διαδικτυακοί τόποι www.antibullying.eu, που παρέχει πληροφόρησησε εκπαιδευτικούς, παιδιά και γονείς, και www.yousmile.gr για την επικοινωνία των παιδιών μεταξύ τους, υλοποιήθηκε εκτεταμένη έρευνα σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις συμμετέχουσες χώρες, αναπτύχθηκε ένα σύγχρονο

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Τι σημαίνει η υπόθεση της Monte dei Paschi για τον τραπεζικό τομέα

Δεν έχουμε ζήσει πολλά θρίλερ σαν την ιστορία της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena: το σενάριο περιέχει διαφθορά, τα δεινά των υψηλών οικονομικών και παιχνίδια επιρροής στα εταιρικά διοικητικά συμβούλια. Και ενώ πλησιάζουν κρίσιμες εκλογές στην Ιταλία, δεν προκαλεί καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι η ιστορία της τράπεζας της Σιένας έχει συγκεντρώσει πολλή προσοχή, και χρησιμοποιείται για κομματικούς σκοπούς εντός της χώρας. Και όμως, το δράμα αυτό έχει ευρύτερη σημασία ως προς την ερμηνεία της συνολικής κατάστασης του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου και την οικονομική κρίση.

Η ίδια η ιστορία είναι γνώριμη. Έχουμε ξαναδεί τόσες εκδοχές της σε περιφερειακές τράπεζες στην Ισπανία, τη Γερμανία και αλλού. Ξεκινάει με τη φιλόδοξη επέκταση στα χρόνια της άνθησης και κορυφώνεται με μία ακριβή εξαγορά. Στη συνέχεια έρχεται η κρίση και οι απώλειες απογειώνονται. Με τη βοήθεια των διεθνών επενδυτικών τραπεζών, η διοίκηση της Monte dei

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ

Οι μυθολογίες και οι συμβολισμοί των διαφόρων πολιτισμών μπορούν να αποτελέσουν πηγή για ερμηνείες, αλήθειες και κρυμμένα νοήματα. Μέσω της μελέτης τους, ανακαλύπτει κανείς θρησκευτικά, επιστημονικά, ιστορικά ακόμη και ψυχολογικά στοιχεία. Οι μυθολογίες πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και να αναλύουμε τα αρχέτυπά τους ως προς την εφαρμογή τους στην σημερινή εποχή. Ειδικά τα σύμβολα έχουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση κάποιας προπαγάνδας. Είναι η απόδειξη της σχετικότητας Καλού-Κακού και πως η άγνοια των ανθρώπων επηρεάζει τον πολιτισμό. Παρακάτω θα δούμε μαζί κάποια απ’ αυτά προσπαθώντας να ανακαλύψουμε την πραγματική τους αρχική σημασία αλλά και την μετέπειτα χρήση τους.
ΣΒΑΣΤΙΚΑ
Ίσως το πιο παρεξηγημένο σύμβολο. Ο Χίτλερ το χρησιμοποίησε ως ιερό σύμβολο που θα οδηγούσε τον λαό του στην παγκόσμια επικράτηση. Ως επακόλουθο ήταν να περάσει στην

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...