Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Πώς διαμορφώνονται οι κατώτατες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα

Οι μειώσεις είναι προαιρετικές, αλλά δεν προϋποθέτουν
τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων

Της Χριστινας Kοψινη
Στα 511 ευρώ μεικτά και χωρίς τη δυνατότητα οιασδήποτε κάλυψης από συλλογική σύμβαση εργασίας (κλαδική ή επιχειρησιακή) διαμορφώνονται οι μισθοί όλων των νέων ηλικίας
έως 25 ετών. Σύμφωνα με την εγκύκλιο για την εφαρμογή των εργασιακών αλλαγών που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι νέοι θα αμείβονται με τους μισθούς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μειωμένους κατά 32%. Ταυτοχρόνως, για όσες κλαδικές συμβάσεις έχει ολοκληρωθεί και η εξάμηνη παράταση (μετά τη λήξη της σύμβασης) ισχύουν οι ατομικές συμβάσεις, όχι μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους αλλά και για τους ήδη εργαζομένους. Ειδικότερα, για τις περιπτώσεις που έχει περάσει το εξάμηνο, η εγκύκλιος προβλέπει τα εξής: «Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας (ΣΣΕ) που έχουν λήξει ή καταγγελθεί, και μέχρι τη 14-2-2012 έχει παρέλθει και το εξάμηνο παράτασης ισχύος τους, έχουν πάψει να παράγουν έννομα αποτελέσματα ως συλλογικές συμβάσεις και οι όροι τους έχουν απολέσει τον κανονιστικό χαρακτήρα τους, παραμένουν δε στις ατομικές συμβάσεις ως απλοί ενοχικοί όροι. Συνεπώς δεν θα ήταν ποτέ δυνατή η “αναβίωσή” τους ως συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μιας και έχει επέλθει στην πραγματικότητα η “υποκατάστασή” τους από ενεργούς ατομικές συμβάσεις εργασίας. Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι πολλές ατομικές συμβάσεις εργασίας που ενσωμάτωσαν όρους ΣΣΕ, που έληξαν ή καταγγέλθηκαν και έχει περάσει για αυτές και το εξάμηνο της παράτασης ισχύος τους, έχουν τροποποιηθεί με νέες συμφωνίες των μερών, πράγμα που θα οδηγούσε στην αυτόματη εκ νέου και εκ του νόμου τροποποίησή τους, αντίθετα από τη βούληση των συμβαλλομένων μερών. Αυτό θα αποτελούσε καταφανή παρέμβαση στην ατομική σύμβαση».Συνολικά οι μειώσεις κατά 22% στα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων για τους άνω των 25 ετών ισχύουν αναδρομικά από 14 Φεβρουαρίου του 2012 και ισχύουν μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης των Ε.Ε./ΕΚΤ/ΔΝΤ.
Οι μειώσεις στα κατώτατα όρια διαμορφώνονται ως εξής:
- Βασικό ημερομίσθιο 26,18 ευρώ, για τον ανειδίκευτο άγαμο εργατοτεχνίτη.
- Βασικός μηνιαίος μισθός 586,08 ευρώ, για τον ανειδίκευτο άγαμο υπάλληλο.
Στους νέους ηλικίας έως 25 ετών οι μισθοί και τα ημερομίσθια διαμορφώνονται ως εξής:
- Βασικό ημερομίσθιο 22,83 ευρώ, για τον ανειδίκευτο άγαμο εργατοτεχνίτη.
- Βασικός μηνιαίος μισθός 510,95 ευρώ, για τον ανειδίκευτο άγαμο υπάλληλο.
Τα συγκεκριμένα όρια μισθών και ημερομισθίων αποτελούν τα κατώτατα όρια. Οποιαδήποτε άλλη συμφωνία που ορίζει χαμηλότερα όρια κρίνεται αυτοδικαίως άκυρη ενώ προβλέπονται κυρώσεις για τους παραβάτες.
Επίσης, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θα συναφθούν από 14-2-12 θα έχουν διάρκεια ισχύος ορισμένου χρόνου, όχι μικρότερη από ένα έτος αλλά ούτε μεγαλύτερη από τα τρία έτη. Οσες συλλογικές συμβάσεις είναι σε ισχύ, ήδη 24 μήνες μέχρι τη 14-2-12 ή και περισσότερο, λήγουν μετά την παρέλευση ενός έτους, δηλαδή στις 14-2-13, εκτός κι αν λήγουν ή καταγγελθούν νωρίτερα. Σημειώνεται ότι η αμοιβή των μαθητευομένων ανέρχεται πλέον στο 68%, στα κατώτατα όρια των μισθών και ημερομισθίων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως αυτά προβλέπονταν και ίσχυαν την 1η-1-12. Για την εφαρμογή των νέων κατώτατων νόμιμων μισθών και ημερομισθίων δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι τα μέρη μπορούν να συμφωνήσουν μικρότερα ποσοστά μείωσης ή καθόλου μείωση, αλλά σε καμία περίπτωση μεγαλύτερη από το 32%, πέραν του οποίου η όποια συμφωνία είναι άκυρη. Βεβαίως οι ατομικές συμβάσεις -όπως και κάθε σύμβαση- προϋποθέτουν σύμφωνη γνώμη, αλλά στην πράξη -εφόσον δεν υπάρχει συλλογική διαπραγμάτευση- συνιστούν μονόδρομο προκειμένου να κατοχυρωθεί η συνέχιση στην εργασία.
ΑΠΟ -  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...