Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Σχέδιο εφοδιασμού νησιών με υγροποιημένο φ. αέριο μελετά ο ΔΕΣΦΑ

Σχέδιο εφοδιασμού με φυσικό αέριο νησιών και απομακρυσμένων περιοχών, με μικρά πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου μελετά ο ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου).
Αυτό έγινε γνωστό σήμερα σε συνέντευξη της διοίκησης της εταιρείας με αφορμή την προκήρυξη του διαγωνισμού για αναβάθμιση του Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού αερίου στη νησίδα Ρεβυθούσα, ανοιχτά των Μεγάρων.

Όπως ανέφεραν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Δ. Μαυροκέφαλος και Γ. Παπαρσένος, με την αναβάθμιση του σταθμού θα δοθεί η δυνατότητα να εφοδιάζονται με υγροποιημένο φυσικό αέριο μικρά πλοία που θα μεταφέρουν το καύσιμο στα νησιά. Προϋπόθεση για να προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδίου είναι να συμφωνήσει η ΔΕΗ, προκειμένου η παραγωγή ρεύματος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά να γίνεται με φυσικό αέριο αντί για πετρέλαιο, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η κατανάλωση ικανών ποσοτήτων φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό έχουν υπάρξει συζητήσεις μεταξύ της ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα και της ΔΕΠΑ ενώ ο σχεδιασμός του ΔΕΣΦΑ εφόσον υπάρξει τελική συμφωνία προβλέπει την αγορά δύο πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου αερίου στα νησιά.
Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στη Ρεβυθούσα, όπου αποθηκεύεται και αεριοποιείται υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ) που μεταφέρεται εκεί με πλοία, περιλαμβάνει την κατασκευή τρίτης δεξαμενής ΥΦΑ, αναβάθμιση του λιμανιού προκειμένου να μπορεί να υποδέχεται μεγαλύτερα πλοία καθώς και επενδύσεις για την αύξηση της παροχετευτικής ικανότητας προς το δίκτυο. Στόχος των επενδύσεων είναι να αυξηθεί η ασφάλεια της ελληνικής αγοράς, προκειμένου να αντιμετωπίζονται κρίσεις εφοδιασμού όπως αυτή που ξέσπασε πρόσφατα στα Βαλκάνια με αφορμή την κακοκαιρία και την αυξημένη ζήτηση για αέριο και ρεύμα, αλλά και να διευκολυνθεί η απελευθέρωση της αγοράς και ο ανταγωνισμός.
Με την ολοκλήρωση των έργων η Ρεβυθούσα θα μπορεί να καλύψει το σύνολο των αναγκών της αγοράς για 11,7 ημέρες (από 6,4 σήμερα) εφόσον η ζήτηση κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα, ή για 6,9 ημέρες (από 3,8 τώρα) σε συνθήκες μέγιστης κατανάλωσης.
Ο κ. Παπαρσένος ανέφερε τέλος ότι γίνονται συζητήσεις με τη Βουλγαρία προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα αντίστροφης ροής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού, δηλαδή να μπορεί να γίνεται εξαγωγή αερίου προς τη Βουλγαρία και όχι μόνο εισαγωγή. Στην περίπτωση αυτή φορτία που θα καταφθάνουν στη Ρεβυθούσα θα μπορούν να εξάγονται μέσω του ελληνικού δικτύου στη Βουλγαρία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...