Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Απεξάρτηση από την ηρωίνη με ένα... τσίμπημα

Μεξικανοί επιστήμονες δοκιμάζουν, ήδη με επιτυχία, σε πειραματόζωα ένα εμβόλιο που μπορεί να βοηθήσει στην απεξάρτηση από την ηρωίνη, καθώς κάνει το σώμα λιγότερο επιρρεπές στην απόλαυση που προκαλεί το ναρκωτικό.

Το εμβόλιο, μετά τα άκρως πετυχημένα πειράματα με ποντίκια, ετοιμάζεται για δοκιμή και στους ανθρώπους, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν». Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Μεξικού δήλωσαν ότι το εμβόλιό τους καθιστά τον οργανισμό πιο ανθεκτικό στην επίδραση της ηρωίνης, με όποια μορφή και αν την παίρνει ο χρήστης.
Η διευθύντρια του Ινστιτούτου Μαρία Έλενα Μεντίνα δήλωσε ότι το εμβόλιο προορίζεται «για ανθρώπους που έχουν σοβαρό εθισμό, οι οποίοι δεν κατάφεραν να απεξαρτηθούν με άλλο τρόπο και είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν και αυτή την μέθοδο για να ξεφύγουν από τα ναρκωτικά».
Οι επιστήμονες διεθνώς αναζητούν, εδώ και χρόνια, ένα εμβόλιο κατά του εθισμού από τα ναρκωτικά, αλλά προς το παρόν δεν τα έχουν καταφέρει. Μια επιστημονική ομάδα από το Εθνικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Ναρκωτικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε πάντως ότι έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο με ένα εμβόλιο κατά της κοκαΐνης.
Όμως οι μεξικανοί επιστήμονες φαίνεται ότι έχουν προχωρήσει περισσότερο και βρίσκονται στα πρόθυρα ενός σημαντικού επιτεύγματος αναφορικά με την ηρωίνη, χάρη σε χρηματοδότηση τόσο από την μεξικανική κυβέρνηση, όσο και από το εν λόγω αμερικανικό ινστιτούτο.
Στη διάρκεια των τεστ, οι Μεξικανοί έρευνες επέτρεψαν στα ποντίκια να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε ποσότητες ηρωίνης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν, στη συνέχεια, χορήγησαν το εμβόλιο, η κατανάλωση ναρκωτικών από τα πειραματόζωα μειώθηκε σημαντικά, κάτι που ελπίζεται να συμβεί και στους τοξικομανείς ανθρώπους. Δεν είναι σίγουρο αν το εμβόλιο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό και με άλλα είδη ναρκωτικών ουσιών.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...